Damascener rozen
Een fascinerende rozengroep, die wordt gebruikt voor de productie van rozenolie, die de basis vormt voor vele dure parfums en cosmetische artikelen.
Tot in de 18e eeuw waren er behalve de wilde rozen en enkele Damascener rozen, rozen die slechts eenmaal bloeiden. Dankzij recent DNA-onderzoek weten we dat vroege Damascener rozen , zoals ‘Kazanlik’ en ‘York and Lancaster’, voortgekomen zijn uit de kruising (Rosa gallica x Rosa Moschata) x Rosa fedtschenkoana, wat betekent dat ze waarschijnlijk uit Centraal –Azië komen en hun weg naar Europa hebben gevonden als verstekelingen.
De rozenstruiken zijn goed winterhard en stekelig, met een slappe groeiwijze. Ze hebben een zachtgroen of grijsgroen blad. Het zijn vrij ruige heesters met een open , ietwat slordige groeiwijze. Ze worden 1,5 tot 2 m hoog. De bloemen verschijnen in royale schermen en ontwikkelen zich vrij traag op korte bloemstelen. Vandaar dat hun bloeiseizoen wat langer duurt. In de loop der tijd werden bepaalde vormen geselecteerd vanwege de grotere bloemen en het grotere aantal kroonbladen.
De bloemen zijn er in vele kleuren, van zuiver wit tot helder roze en ‘blush ‘ roze. De oudere cultivars hebben meer warrige bloemen en zijn meestal halfgevuld. Nieuwe kruisingen hebben meestal meer kelkvormige en gekwartierde bloemen.
Rond 1620 verscheen er een belangrijke nieuwe vorm – ‘Quatre Saisons’. Die was genetisch vrijwel identiek aan de andere Damascener rozen maar bezat de eigenschap van te herbloeien , ook wel ‘remonterend’ genoemd.
Culinaire toepassingen
Damascener rozen worden gebruikt in de keuken als smaakstof of speceriij, o.a
vindt men ze als ingrediënt in Marokkaanse kruidenmengsels.
Rozenwater en poedersuikerrozen worden gebruikt in de Perzische, de Indische en de Midden-Oosterse keuken.
Hele bloemen of bloemblaadjes worden ook gebruikt in de kruidenthee ”zuhurat”.
In de Westerse keuken wordt niet veel gebruik gemaakt van rozen of van rozenwater. In de oudheid was dit een populair ingrediënt dat het meest gebruikt werd in desserts en nu nog als smaakversterker in traditionele desserts zoals marsepein.
|